chokora

kenapa 'chokora'? swahili word yang merujuk kpd org yang xde umah, tinggal kat tepi jalan, makan minum x tentu.(hanya di Kenya) jadi lebih kurang jadinya, kita nih hanyalah 'chokora' di dunia ini, mengharap belas kasih Ilahi. camtu la lebih kurang. moga2 Allah redha dengan setiap amalan kita, ameen 'radheena billahi rabba, wa bil Islaama deena, wa bi Muhammadin nabiyyan wa rasula'

Thursday, 22 July 2010

kata2 hikmah

aslmkm wbt.

saja nak kongsi satu kata2 yg sangat bermakna untuk ari ni. dari seorang sahabat yg dikasihi.

dia kata dia nukilkan daripada tok guru kelas feqah, tentang dasyatnya azab Allah,

"kalau lah seorang ahli neraka mampu untuk menulis angka 1, dituruti dengan angka 0 di belakangnya dari irbid nih sampai lah ke mafraq (lebih kurang 40km), kemudian diambil angka ini (yakni x tau la berapa nilainya) sebagai tempoh keberadaannya di dalam neraka, nescaya dia akan berasa sangat GEMBIRA."

diriwayatkan bahwa pada suatu hari, saidina umar al khattab pergi meronda rakyatnya hinggalah dia terdengar bacaan Al Quran dari sebuah rumah. (yg bermaksud)

"sesungguhnya azab Tuhanmu pasti terjadi. tidak seorang pun yg dapat menolaknya." [ath-thuur : 7-8]

beliaupun jatuh pengsan dan diriwayatkan juga jatuh sakit selama sebulan.

itulah muamalat sebenar dengan Al Quran. dicontohkan oleh para sahabat didikan Rasulullah saw. terus ke hati. kita?

ya Allah..jadikan hati2 kami sensitif dengan ayat2 MU!

renungi kata2 mutiara ini,

"seruan ramadhan, biar al Quran menyentuh jiwamu.

sekian, moga beroleh manfaat

5 Comments:

  • At 23 July 2010 at 08:24 , Anonymous Anonymous said...

    antra isi muqaddimah fi zilal by SQ,"aku hidup di bawah bayangan Al-Quran;iaitu seperti mana sahabat-sahabat dahulu menghayati Al-Quran tu.." mrk mnghayati Al-Quran bkn utk tujuan ilmu shj,tp utk dakwah kpd org lain..sbb tu mrk sntiasa zouq dgn ayat Quran

    smoga pemahaman kite trhdp AQ sprtimana sahabat2 memahami AQ..ameen

     
  • At 24 July 2010 at 03:46 , Blogger majdi akhili said...

    tq anonymous

     
  • At 28 July 2010 at 21:03 , Anonymous naim malaysia said...

    salam akhi, saya nak tanya, belajar di sana dalam english kan? kalau cakap dengan patient macam mana? atau ada sahabat arab satu group tolong? rakan arab satu group layan baikkah?

    sekadar ingin bertanya, wassalam.

     
  • At 30 July 2010 at 00:19 , Blogger majdi akhili said...

    naim- semua subjek dalam english. 3 tahun pertama pre-clinical, x perlu jumpa patient. 3 tahun kedua clinical baru kene masuk hospital dan jumpa patient. jadi ada 3 tahun untuk belajar bahasa arab btol2.

    pasal dgn org arab tuh. kene pandai la cari kawan dan muamalat dgn diorang. baik2 jer

     
  • At 2 August 2010 at 05:52 , Blogger Fakeh said...

    KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

    (a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
    (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
    (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
    (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
    (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
    (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
    (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
    (h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

    FAKEH KHALIFAH SAKA

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home